MS SQL 2008 Email ile Durum Bildirme

SQL server üzerinde bir görev(job) tanımladığınız zaman özellikle de bu görev önem hassasiyet arz ediyor ise çalıştıktan sonra sonucunun size bildirilmesini isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerekiyor? İşte size Sql Server üzerinden bu ve benzeri durumlar için kullanabileceğiniz bir çözümü burada anlatmak istiyorum.

Sql Server bir görevin yada kendisinde zamanlanmış her hangi bir işin tamamlanması sonucu sizlere bununla ilgili olarak mail, web sitesi üzerinden bir noktaya değer aktarma gibi bir belirtme işlemi yapabilir. Biz bize mail ile durumu işlem sonucunda haber etmesini istedik. Bu durumda öncelikle sisteme aşağıdaki adımları takip edip bir mail hesabı  tanımlamalıyız ki sistem mailları bu adres üzerinden atsın.

Sql Server Management Studio’ yu açın. “Management” klasörünü bulun ve açın yukarıdaki resimde de göreceğiniz gibi “Database Mail” seçeneğine sağ tıklayın ve “Configure Database Mail” seçeneğine tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.

İlk seçenekten devam ediyoruz. Tıklı kalsın ve “Next” tuşuna tıklayıp devam edin.

Profile name” kısmına profil adı için kullanılacak ismi girin. “Description” kısmına da küçük bir tanım yazın. Sonra aşağıda yer alan “SMTP accounts” seçeneğine gelip “Add” butonuna basın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkacak.

Karşınıza yukarıdaki gibi bir ekran gelecek. “Outgoing mail server (SMTP)” alanına yukarı resimde de gördüğünüz gibi tanımlayın. Ben bu alanda yer alan “Reply e-mail” kısmına tanımlama yapmadım. Çünkü bu sistem üzerinden atılan mailların otomatik olarak geri cevaplanan konumda olmasını istemiyorum. Ben bir Gmail hesabı tanımlayarak gerekli bildirimlerin kullanılmasını istiyorum siz farklı hesaplar tanımlayarak bu işi yapabilirsiniz.

Bu noktada önemli olan tanımlamış olduğunuz hesabın SSL güvenlik düzeyi kullanıp kullanmadığı lütfen bunu kullandığınız servisten öğrenin !!!

Next” butonuna tıklayıp bir sonraki aşamaya geçtiğinizde karşınıza yukarıdaki gibi bir ekran gelecek. Burada “Default Profile” alanındaki verinin resimdeki gibi “Yes” olmasını sağlayın ve “Public” seçeneği aktif olsun. “Next” diyerek tanımlamayı bitiriyoruz.

Fakat işimiz daha bitmiyor. Şimdi bu tanımlamaları kullana bilmek için de sistemin bu tanımlamayı kullanarak nereye mail ataması gerektiğini söylememiz gerekiyor. Gerçi bu kısım biraz bana saçma geliyor. Aslında oluşturduğumuz görev içinde de ilgili tanımlamaları yapıp işi çözebilirdik. Fakat microsoft bu şekilde işlem yaptırmıyor. Maillı nereye gönderecekseniz onu sisteme tanımlamanız gerekiyor.

Bunun içinde yine Sql Server Management Studio içinde iken “Sql Server Agent -> Operators” seçeneğine aşağıdaki resimdeki gibi sağ tıklayıp “New Operator” seçeneğini seçmeniz gerekiyor.

Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecek buradaki tanımların bir benzerini sizlerde yapın.

Bu işlemi de bitirdikten sonra en sonunda ilgili görevimizi seçip bize ilgili durumlar halinde mail atmasını isteyebiliriz.

Etiket(ler): , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir