Pardus’a Python 3.10.2 Kuralım

Pardus formlarında bu konuyla ilgili maalesef yeterince detaylı bir anlatım bulamadım. Bende kurulum için kendim araştırma yapıp deneye yanıla bir yöntem bulmaya çalıştım. Sonunda da buldum. Eğer sizde benim gibi bir Debian tabanlı Linux dağıtımına Python 3.10.2 versiyonunu yüklemeye niyetliyseniz o zaman beni takip edin.

İlk önce yapmamız gereken Python kurulumu için sistemimizi hazırlamak. Python’un her hangi bir “.deb” dosyası olmadığı için ve Pardus’a doğru bir şekilde yüklemesini sağlamak amacıyla işlemleri komutlar halinde yapacağız. Ben bu yöntem ile sorunsuz bir şekilde yüklemeyi başardım.

$ sudo apt install build-essential zlib1g-dev libncurses5-dev libgdbm-dev libnss3-dev libssl-dev libreadline-dev libffi-dev libsqlite3-dev wget libbz2-dev

Bu aşamadan sonra aşağıdkai komutları sırasıyla çalıştırıyoruz.

$ wget https://www.python.org/ftp/python/3.10.2/Python-3.10.2.tgz
$ tar -xf Python-3.10.*.tgz

En son komut ile sıkıştırılmış dosyayı açıp dışarı çıkardığımıza göre içine girip işlemlere devam ediyoruz.

$ cd Python-3.10.*/
$ ./configure --enable-optimizations

Yukarıdaki komutu “–enable-optimizations” olmadan da çalıştırabilirsiniz. Fakat Python kurulumu sırasında ihtiyaç olacak olan bağımlılıkları test etmek ve buna göre kurulumu hazırlamak içim kesinlikle tavsiye ediyorum. Haydi devam çok az kaldı.

$ make -j 4

Derleme komutunu “-j” ile çalıştırıp arkasından da bir sayı yazarsanız o sayı kadar işlemcinizi bu işe adayacağınız anlamına geliyor. Sistem bir süre işlem yaptıktan sonra ve size aşağıdaki fotoğraftaki gibi ekran çıkardığında hemen hemen her şey sorunsuz ilerlemiştir demek.

Bu aşamadan sonra arık derlememizin son komutunu vermeye geldi sıra, aşağıdai komutu verip sistemin işlem yapmasını izliyoruz.

$ sudo make altinstall

Bu komuttan sonra karşınıza işlemler bitince aşağıdaki fotoğraftaki gibi bir ekran çıkıyor.

Bu arada renkli yazılardan korkulacak bir durum yok. Çünkü Successfully yazısını görüyoruz ve renkli yazıların hepsinin başlığına dikkat ederseniz “Uyarı” niteliğinde. Python’un yüklü olup olmadığını aşağıdaki komutu vererek sizlerde kendi bilgisayarınızda görebilirsiniz.

$ python3.10 --version

Bu arada bunlar dışında son bir not hatta aşama daha var. Buraya kadar verdiğimiz komutlarla python’un yüklenmesini sağladık. Fakat python ile çalışırken ekstra ihtiyaç duyulan paketlerin sisteme yüklenebilmesini sağlamak için ayrıca yukarıdaki sarı yazıların bir kısmının çıkmasının nedeni olarak aşağıdaki komutu verip python paket yöneticisini de sisteme yüklememiz gerekiyor.

$ sudo apt install python3-pip

Ve işlem tamamdır 🙂

Etiket(ler): , , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir