18650 Pil Şarj Göstergesi Yapalım

Benim gibi sizlerde projelerinizde 18650 pil kullanıyorsanız yaptığınız projelerinizde mevcut şarj durumunuzu görmek istiyorsunuzdur. Bunun için piyasada farklı ürünler olmasına karşın kendi eilinizdeki ürünleri kullanarakta bir gösterge yapabilirsiniz.

Hadi o zaman malzemeleri sayarak başlayalım.

Malzemelerimiz bukadar. Başlamadan önce malzeme listesinde yer alan dirençlerin 1W olanınıda kullanabiliriz yada elinizde 1/2W varsa oda olur. Ben elimde 1/4 olduğu için onları kullandım.

Öncelikle aşağıdaki resimdeki gibi plaketimize ledleri dizelim.

Dizim işlemini yaparken önce LED’in (+) kutpuyla başlamamız lazım buda şu demek oluyor. LED’in en uzun bacağı altta kısa bacağı üstte olacak şekilde plaketimize geçireceğiz. Aşağıdaki resimdeki gibi yapabilirsiniz.

Bu kısımdan sonra plaket yüzeyimizin hepsini kullanmayacağımız için plaketimizi biraz küçültebiliriz. Aşağıdaki resimdeki gibi sizde kendinize uygun boyutta yankeski yardımıyla plaketinizi biraz kırpın.

Bu aşamadan sonra dirençlerimizi işin içine dahil edip görünümü aşağıdaki resimdeki gibi yapacağız. En altta yer alan direnç 47ohm’luk ve en üstte yer alan direnç ise 220ohm’luk olan olacak.

Buradaki püf nokta dirençler ledlerin (+) kutuplarına denk gelmeli. Yani ilk direncimiz 47ohm olan Kırmızı led’in artısına ikinci olan direncimizde Mavi led’in artısına bağlanacak.

Bundan sonraki aşama Kırmızı led’imizin (-) bacağı ile Sarı led’imizin (+) bacağı birbirine bağlanacak. Sarı led’imizin (-) bacağı şimdilik BOŞTA !!! Bu kısım önemli voltajın kademeli olarak ledleri yakması için belli bir direnç değerini geçmesi gerekli aksi durumda tam olarak istediğimiz pil gerçekten dolumu değilmi kontrollünü yapamayız.

Şimdi yukarıda yazdığım gibi bu seferde Mavi led’in (-) bacağı ile Yeşil led’in (+) bacağı bağlanacak. Yeşil led’in (-) bacağı şimdilik BOŞTA !!!

Dirençlerimizin boşta kalan bacaklarını birbirine denk getirmeye çalışacağız. Bu kısım bizim devreye (+) girişini oluşturacak. En son BOŞTA kalan (-) bacaklarını birbiriyle bağlamamız gerekecek. Böylece bu kısımda devremizin (-) girişini oluşturacak. Birde bu işe bağlantı kablolarını eklediğimizde durum bizim için aşağıdaki gibi olacak.

En son ve devremizin tamamlanmış halide aşağıdaki gibi;

Etiket(ler): , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir