Telsiz Telefon için UPS Yapımı

Aslında ilk projelerimden biri olur kendileri. Bir gün evdeyken elektrikler gitti ve tahminen sabit hat kullanan evlerin çoğunda gelişen teknolojiyle telsiz telefonların kullanıldığını düşündüm. Böyle bir durumda maalesef ki telsiz telefonunuz çalışmıyor. İşte o zaman hem bu can sıkıntısıyla hemde elde olan malzemeler ile birşey yapılabilir mi diye baktım.

Hatta bu projeyi yapıp test ettikten sonra acaba modem içinde benzeri bir adım atabilirmiyim diyede bir kaç deneme yaptım. Keza onun içinde yaptığım ve ısıdan dolayı gol yediğim projeyide zaten blog’umda paylaştım.

Bu projenin en keyifli kısmı normalde telsiz telefonunuz için kullanılan adaptörünüz ne olursa olsun 5V standart bir cep telefonu adaptörüyle yapılan cihazın çalışması. Böylelikle elektirik tüketiminizede katkı sağlıyor. Lafı uzatmadan biz konuya dönelim.

Gerçi birkaç malzeme eklemeden birşey yapamayacağımı gördüm 🙂 Nette biraz uzunca bir araştırmadan sonra tamda istediğim gibi 18650 pil ile çalışan UPS özellikli bir devrenin Çin’li arkadaşlar tarafından yapıldığını buldum. Şimdi malzemeleri sayacak olursak liste aşağıdaki gibi derim;

Tüm malzemeler bu kadar. Ben devreyi daha önce yaptığım için ve mevcut test konumundan yada prototip içeriğinden şimdi kutuya geçireceğim için çok fazla yapılış resimlerine yer veremeyeceğim ama yazarak ve püf noktalarının üzerine basarak sizlere tarif edeceğim.

Benim prototip olarak test ettiğim devre yukarıdaki resimdeki gibi burada en önemli olan devre en yukarıda yer alan UPS modülü. 18650 Pil yuvalarını ben çift taraflı bant ile bir birine yapıştırdım. Pil yuvalarının boşta kalan taraflarınada yine çift taraflı bant ile BMS devrelerini ekleyip pil yuvalarındaki uygun uçları BMS’lerin uygun uçlarına lehimledim.

Bu aşamadan sonrada BMS devresinde yer alan “P(+)” ve “P(-)” uçlarını paraler olarak bağladım ve en son BMS devresinden hem Mini Voltaj Göstergesine hemde UPS modülüne gidecek şekilde uç bağlantıları çıkarttım.

Temelde devrenin ana bağlantıları bitmiş oldu. Şimdi ikinci ve en önemli kısım UPS modül bağlantıları. Örnek olması açısından bu devre için üreticinin verdiği resimi sizlerle paylaşıyorum.

Micro USB bağdaştırıcısına uygun olacak şekilde (+) ve (-) uç bağlantılarını yaptım. Proje kutusu üzerinde uygun konumlarda Micro USB bağdaştırıcısı ve MT3608 voltaj yükselticisi için uç giriş ve çıkışlarını sağlamak amacıyla delik açtım. Ayrıca kutu üzerine voltaj göstergesi içinde uygun olan büyüklükte delik açtım. Yukarıdaki resimdeki gibi UPS devresinin çıkışından MT3608 devresinin girişine uçlar getirip, çıkış kısmından da uçları alıp proje kutusuna açılan çıkış deliğinden kablo uçlarını çıkardım.

Devrenin bizim istediğimiz voltaj aralığında değer üretmesi içinde MT3608 üzerinde yer alan sonsuz çevrim trimpot yardımıyla çıkış voltajını ayarladım ve bu aşamadan sonra telsiz telefona güç veren adaptörün masaüstü kısmına giren kabloyu kesilip uygun kutuplarını MT3608 üzerinden aldığım çıkışlara göre bağladım.

Tüm işlem bu kadar. Aşağıda devre şemasını sizlerle paylaşıyorum.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

İndirmek için tıkla [528.81 KB]

Etiket(ler): , , , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir